Organik Sertifikasyon

ORGANİK ÜRÜN SERTİFİKASYON SÜRECİ

Organik ürün sertifikası veren kurumlar, organik ürün alanında hizmet vermek üzere kurulmuş uluslararası kontrol ve sertifikasyon firmalarıdır. Günümüzde, Ecocert, IMO, CTR, Biobel, Ceres gibi uluslararası firmalar, pek çok fazla ülkede bölgesel yaklaşım
 ve yerel hizmet anlayışıyla faaliyet göstermektedir. Ülkemizde, Türkiye'de organik kontrol ve  sertifikasyon kuruluşlarını, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı onaylar ve kuruluşlara kontrol yetkisi verilir.

Sertifikasyon gönüllü olarak yapılan bir işlemdir. Belirli bir standarda göre çalışan herhangi bir kuruluş ürününün ya da verdiği hizmetin bir sertifikasyon kuruluşu tarafından sertifikalandırılmasını talep edebilir. Sertifikasyon, sertifikasyon kuruluşunun gözlemlerini sürdürdüğü belli bir zaman periyodu için gerçekleştirilir.




 
Organik Sertifika veren denetçileri firma, saha kontrollerini gerçekleştirir ve ana ofislerine iletilecek denetim raporlarını düzenler. Tedarik zincirindeki her bir tarafın izlenebilirliğini sağlayabilmek için denetimler girdi, üretim, işleme, imalat, paketleme, etiketleme, depolama, dağıtım ve ithalat gibi bütün üretim sistemini kapsar. Yıllık gözetim kontrolleri ve habersiz kontroller gerçekleştirilir, gerek duyulduğunda laboratuar analizleri için örnekler alınır.

Sertifikasyon ekibi denetim raporlarını standartların gereklerine uygunluk açısından değerlendirmek üzere gözden geçirir. Eğer üretim metodu veya sisteminin uygunluğu kanıtlanırsa organik ürün sertifikasyonu gerçekleştirir. Herhangi bir uygunsuzluk;düzeltici faaliyet ve/veya yaptırım talebiylesonuçlanır. Tarafsızlık Komitesi sertifikasyon sürecinin uygun işlemesini izleme, fikir verme, standarttaki değişiklikleri gözlemleme, itiraz ve şikâyetleri incelemekle sorumlu bağımsız bir teknik organdır. Tedarik zincirindeki müteşebbislerden, tüketiciler ve uzmanlardan oluşmaktadır. Bu yaklaşım, sertifikasyon firmalarının bağımsızlığını garantile
r.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.